Texty tucne jsou originalni navod, zbytek prubeh prvniho pokusu.
Pouzite vybaveni: 2x nerezova lzicka, nerezovy hrnec, teplomer s nerezovou sondou (trida presnosti neznama, least significant digit 0.1 K), vaha z cinskeho eBaye (TP neznama, LSD 0.1 g). Vsechny pouzite jednotky jsou SI.
2 kostky drozdi (= 84 g) rozpustit na oleji za tepla.
Do hrnce jsem nalil 3.5 g slunecnicoveho oleje, zahral na 375 K a vhodil obe kostky. Pri pokusu o jejich rozpatlani lzickou doslo k explozi (pravdepodobne parni), pri ktere bylo nezname mnozstni oleje vyvrzeno do okoli.
Pri pristim pokusu zkusim provest inserci drozdi jiz nekde okolo teploty 360 - 365 K.
Michat dokud nedosahne konzistence prujmu a prazit dal, dokud se nezacne oddelovat tuk od drozdi. Pokud se neoddeluje, pridat olej.
Zkapalnelo to, pak to zacalo nabyvat, snizil jsem vykon sporaku nekam k minimu, dosahlo to konzitence prujmu, pak lepidla na Ytong (330 K), lepi se na lzicku po dosazeni 350 K se chova jako pevna hmota.
Oddelovani oleje nebylo pozorovano. Freya prisla s teorii, ze smyslem operace je vyvareni veskere vody. Pridano 4.4 g oleje. Olej se s hmotou nespojil, coz jsem ze zoufalstvi prohlasil za jeho oddeleni.
Odstavit z ohne. Pridat majoranku, pepr, spetku soli, cesnek a nechat vychladnout na 315 K
Odstavil jsem, rozemnul jsem do toho 0.4 g majoranky, pridal 0.7 g soli, 1.3 g pepre, 4.2 g cesnekove pasty (neslane) a pokusil se ty kusy hmoty s korenim a olejem homogenizovat lzickou. Povedlo se to rozpatlat, jako kdyz se maze sadlo na chleba.
Na 315 K to chladlo asi kilosekundu.
Pridat 1 vejce, prisypavat srouhanku, ale aby to nebylo huste, snad 1 - 2 polevkove lzice, mozna mene. 600 sekund pockat, strouhanka se nacucne a tim se to zahusti. Pokud to neni dost huste, tak pridat dalsi a zase pockat.
Vejce melo 52.2 g se skorapkou, 45.7 g bez ni. Po rozklepnuti neslo se smesi zhomogenizovat, pridal jsem 10.8 g strouhanky a uz to slo. Po 600 s to melo konzistenci samonivelujiciho se betonu, takze tam slo dalsich 4 g strouhanky, po dalsi pul kilosekunde uz se to nivelovalo velmi pomalu, takze tam slo jeste 3.7 g strouhanky, po kterych se to prestalo nivelovat zcela. Za 300 s to uz konzistenc prilis nezmenilo, drzelo to na lzicce a moc se tomu nechtelo dolu. A uz za dve kilosekundy bylo hotovo.
Pak vytvarovat knedlicky, nebo to pres hrube struhadlo nastrouhat primo do vrouci polevky.
Polevka vrela, ale konzistence byla jak u asfaltoveho hydroizolacniho laku, struhadlo by s tim slo perfektne zasrat, nicmene neverim, ze by se to na druhe strane pustilo. Takze jsem se za pomoci druhe lzicky snazil ridit pomale odkapavani hmoty do polevky. Asi ctvrt kilosekundy se to jeste varilo v polevce.
Celkem jsem se s tim sral asi 4 ks.
18.9 g slunecnicovy olej
0.4 g majoranka
0.7 g NaCl
1.3 g pepr
4.2 g cesnekova pasta (neslana)
18.5 g strouhanka
Knedlicky jsou dobrovolne spolknutelne, po poziti jsem zatim nepozoroval zdravotni problemy a zbytek polevky planuji snist take. Nicmene knedlicky podle me chutnaji trochu jinak, nez by mely. Celkove to povazuji za uspech.
Freya, ac neni velkou milovnici knedlicku, je hodnoti jako jedle (coz povazuji za velky uspech!), peprove a ze v nich neni citit drozdi (coz povazuje za uspech Freya).
Priste tam nacpu vsechen olej a strouhanku na prvni pokus a zkurvim to zase jinak. Mym cilem je dostat se pod 2 ks casu pripravy. O vysledcich a chuti budu referovat, pokud pokus preziji.
A takto to jednou dopadne: